Életrajz

Barna Zsombor vagyok, 2017-ben végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szak – bábszínész szakirányán. De ha ennél is jobban visszapörgetjük az idő kerekét, tulajdonképpen már gyerekkorom óta a színjátszás felé húzott a szívem. Az általános iskolai drámajáték órákat a Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozata követte, amit pedig a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium Színész II. szakképzése. Nem tudom, hogy volt-e egy konkrét pont, amikor eldöntöttem, hogy ezt szeretném hivatásomnak. Valahogy a kezdetektől mindig úgy alakult, hogy ebben a közegben éreztem igazán jól magamat, itt voltak igazi sikerélményeim. Gimnazista koromban játszottam a Bárka Színház Liliom című előadásában, ahol végérvényesen rabul ejtett a színházi légkör. Néztem a büfében a művészeket, hallgattam a beszélgetéseiket, figyeltem,hogy kinek mi a „szertartása” előadás előtt. Onnantól kezdve nem nagyon volt visszaút, a színház igazi szerelmemmé vált.

Később játszottam a Karinthy Színházban, a zalaegerszegi Griff Bábszínházban, az Ódry Színpadon, az Átriumban, a Mozsár Műhelyben, a Hatszín Teátrumban, majd 2017-ben, a diplomám megszerzése után a Budapest Bábszínházhoz szerződtem társulati tagnak. Emellett számos vidéki kisebb-nagyobb színházban és kulturális központban is játszom. Bár mindegyik helyszín más és más, de a függöny felgördültétől az utolsó sötétig mindenhol ugyanazt a boldogságot érzem, amikor a színpadon állhatok. A bábszínház voltaképpen véletlenül került bele az életembe, de mostanra elengedhetetlen részemmé vált. Egy sikertelen Máté Gábor másodrosta után Meczner János, a bábszínészek osztályvezető tanára, a Budapest Bábszínház akkori igazgatója odajött hozzám, hogy látta a felvételimet és szeretné felajánlani, hogy menjek el a bábszínészek másodrostájára is, ahova egy báb etűddel is kellett készülni… Báb etűd!? Azelőtt jó, ha háromszor voltam bábszínházban. Mindenesetre belevágtam. Újabb végzetes találkozás! Felvettek az egyetemre és másod év végén már azon kaptam magam, hogy titokban a leendő Vitéz László előadásomat tervezgetem.

Közben volt alkalmam megismerkedni a színészet egy másik fontos ágával is, mégpedig a filmezéssel. Gyerekkoromban álltam először kamera elé, amikor egy gyerekeknek szóló kulturális műsor, a Felfedezők (MTV) riporterének és műsorvezetőjének választottak. Itt voltam körülbelül 3 évig, majd pár év kihagyás után már színészként játszottam az egyik legnézettebb televíziós sorozatban, a Barátok köztben. Három és fél év után azt éreztem, hogy bár továbbra is nagyon szeretem az ottani társaságot és a forgatásokat, de valami többre/másra vágyom. Ekkor jelentkeztem a Színművészeti Egyetemre. Az egyetem alatt kaptam egy főszerepet a Vaszary Gábor azonos című regénye alapján készült Ketten Párizs ellen című három részes tévéfilmben. Majd ezt kisebb szerepek követték különböző sorozatokban és vizsgafilmekben. A színház mellett a másik szenvedélyemmé a filmezés vált.